Image without a name

MS Mode gebruikt een aantal duurzamere materialen in haar collectie. In totaal was 80% van het katoen dat wij in 2023 gebruikten in onze collecties ingekocht via Better Cotton. Daarnaast zijn wij gestart met een aantal orders met gerecyclede materialen, TENCEL™ Lyocell,LENZING™ ECOVERO™ en Livaeco. Hieronder meer informatie over deze materialen.  

Better Cotton 

MS Mode is sinds juni 2018 een trots lid van het Better Cotton Initiative. Better Cotton traint boeren om efficiënt met water om te gaan, zorg te dragen voor de gezondheid van de bodem en de natuurlijke omgeving, het gebruik van de schadelijke chemicaliën te verminderen en de principes van menswaardig werk toe te passen. Better Cotton heeft berekend dat, dankzij onze bijdrage aan Better Cotton, in 2023 naar schatting: 241 miljoen liter water werd bespaard  148 kg pesticiden vermeden werd 45.000 EUR extra winst* is gemaakt door Better Cotton-boeren. *Better Cotton-boeren ondervinden om uiteenlopende redenen winststijgingen, meestal als gevolg van een grotere opbrengst en/of een optimaal gebruik van productiemiddelen (zoals irrigatiewater, pesticiden of kunstmest). 


Better Cotton wordt ingekocht via een systeem van Massabalans. Dit betekent dat MS Mode katoen inkoopt via Better Cotton. Deze wordt door de boer geproduceerd en verkocht aan handelaren en garen producenten. Daarna worden deze katoenvezels vermengd met ander katoen. Dit betekent dat Better Cotton niet fysiek traceerbaar is tot eindproducten, maar dat de Better Cotton-boeren profiteren van de vraag naar Better Cotton in volumes die gelijk zijn aan de volumes die wij inkopen. Verhalen uit de praktijk lees je hier


Vorig jaar was 80% van het katoen waar we onze artikelen mee maakten afkomstig van het Better Cotton Initiative. Ons doel voor 2025 is om ons gebruik van duurzaam katoen te verhogen tot 90%. 

Gerecycled polyester 

Gerecycled polyester wordt gemaakt van afvalmateriaal zoals plastic flessen of plastic verpakkingen. Door gebruik te maken van gerecycled polyester in onze kleding, geven we plastic afval een tweede leven.  Studies laten zien dat de productie van gerecycled polyester 31% minder energie en 28% minder water verbruikt dan conventioneel polyester**. 

Gerecycled nylon/polyamide 

Gerecycled polyamide wordt gemaakt van afvalproducten uit andere polyamide producten, zoals oude visnetten en industrieel afval. Studies laten zien dat het produceren van gerecycled polyamide emissies vermindert met 11% vergeleken met nieuw polyamide**. 

Gerecycled katoen 

Door gerecycled katoen te gebruiken, verlengen we de levensduur van bestaande vezels. Studies laten zien dat gerecycled katoen een potentiële verlaagde impact van 83% heeft op de opwarming van de aarde in vergelijking tot conventioneel katoen en 80% minder energie verbruikt*. 

LENZING™ ECOVERO™ viscose 

Viscose vezel van het merk LENZING™ ECOVERO™. Geproduceerd met pulp, dat afkomstig is van de hernieuwbare grondstof hout. Lenzing koopt, in tegenstelling tot normale viscose, hout en pulp uit verantwoord beheerde bossen, die gecertificeerd zijn als duurzame bronnen. Genereert tot 50% minder emissies en water impact vergeleken met normale viscose. 


Al onze artikelen die LENZING™ ECOVERO™ viscose bevatten zijn gecertificeerd. LENZING™ en ECOVERO™ zijn merken van Lenzing AG. Meer informatie over LENZING™ ECOVERO™ kun je hier vinden. 


TENCEL™ lyocell 

Lyocell vezel van het merk TENCEL™ TENCEL™ lyocell wordt vervaardigd uit hout uit FCS of PEFC gecertificeerde bossen. Het verwerken van de houtpulp tot vezels gebeurt via een closed-loop systeem. In dit proces worden water en oplosmiddelen hergebruikt.  Al onze artikelen die TENCEL™ lyocell bevatten zijn gecertificeerd. Meer informatie over TENCEL™ lyocell kun je hier vinden.  

Livaeco™ viscose

Livaeco™ viscose vezels van Birla Cellulose. Livaeco™ viscose vezels zijn afkomstig uit FSC gecertificeerde bossen. Het produceren van deze vezels genereert tot 55% minder GHG uitstoot en verbruikt tot 60% minder water in vergelijking tot conventionele viscose, volgens de Higg Material Sustainability Index (MSI) tool van Sustainable Apparel Coalition. Livaeco™ viscose vezels zijn traceerbaar door de hele toeleveringsketen met behulp van blockchain technologie. Meer informatie over Livaeco™ van Birla Cellulose vind je hier.

Linnen 

Linnen wordt gemaakt van vezels van de vlasplant. De productie van linnen kost minder energie en water in vergelijking tot conventionele vezels zoals katoen*. 


Bovenstaande materialen beschouwen wij als materialen met een lagere impact op het milieu, gebaseerd op onder andere de Modint Fiber Matrix. Ons doel voor 2025 is dat 50% van de materialen die wij gebruiken een lagere milieu impact heeft.  

Dierlijke materialen 

We hebben het gebruik van bont, exotische huiden, dons, zijde, mohair, angora, en kasjmier in onze collecties verboden. Ook staan we op de Bontvrijlijst van Bont voor Dieren, en zijn we geklasseerd als Angora Vrij en Cashmere Vrij door de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) Foundation. We gebruiken een klein percentage leer en wol in onze producten (0,01% leer en 0,14% wol in 2022) en we zijn ons bewust van de mogelijke risico's voor het dierenwelzijn die hieraan verbonden zijn, zoals mulesing voor wol. Ons doel voor 2025 is dat al ons wol is voorzien van een certificaat dat voldoet aan erkende standaarden in de textielindustrie. 

Water en chemicaliën management  

Onze vereisten op gebied van schadelijke chemicaliën staan vermeld in onze Restricted Substances List (RSL) en onze Manufacturing Restricted Substances List (MRSL). Wij laten regelmatig testen of onze producten hieraan voldoen.